Beagle för jakt och utställning

Välkommen till Statement beagles som är en hobbybaserad uppfödning av beagle som ägs av mig Emelie, kenneln är belägen i Rättvik i Dalarnas län.


Målet är att föda upp starka friska beaglar som kan prestera både i skogen och utställningsringen. Bra mentalitet kombinerat med bra exteriör och jaktlust är i fokus. 


Den första kontakten med beagle kom 2013 när pappa började leta efter en småviltshund och mitt eget intresse för jakt och jakthundar ökade.


Jag själv är aktiv jägare och har jagat sedan 2014, utställnings intresset kom allt mer och tog fart på riktigt 2015.

Under uppväxten så kretsade det mest kring travhästar då vi hade ett antal kallblodiga travhästar och ponnyer på gården som tävlande framgångsrikt bl.a flertalet vinster på V75. Jakten då bestod endast av att pappa jagade älg vilket intresset i yngre ålder inte var så stort för.

Mitt jaktintresse kom inte fören 2012 men det skulle dröja till våren 2014 innan jägarexamen var klar och till hösten var det dax att jaga in Max. Som ny jägare lockade flera olika jaktformer men ju mer vi jagade med våra egna hundar så växte intresset för framför allt rådjursjakten som nu tar upp största delen av den tillåtna jaktsäsongen.


Det mest fantastiska är att följa unghunden i skogen och se framstegen steg för steg till första drevet och se hur dom växer mentalt och allt börjar falla på plats.

För min del så är hundens jobb i skogen det mest primära. När dom får till dom där riktigt bra dreven och man kan bara stå och njuta är helt underbart. 


Vi fick 2013 möjligheten att köpa Hjärtebos Max från May-Britt och Gösta Persson i Filipstad. Kan inte annat än att säga att han har varit den perfekta första beaglen. Jagar rå, hare och räv med bravur och innehar jakt och utställnings championat i både Sverige och Norge. Han tog oss till Norsk Damekamp 2016 där han vann Bästa Beagle och sluta tvåa totalt i konkurrens av andra småviltsdrivande raser. Vi deltog i Småhunds-SM 2017 där han i stentuff konkurrens sluta på en 7 plats totalt. 

Max var inte den som tyckte utställning var det roligaste utan gjorde det han skulle och inge mer. Men han väckte intresset för utställning och när beagle nummer 2 skulle införskaffas så sökte vi en som hade det där lilla extra i utställningsringen.

Rambo, Swed Pack´s Riddare Campolieti, uppfödd av Ewa Swedare på Gotland. Kom in i familjen 2015 och hade en fantastik utställningskarriär, med resor runt i alla nordiska länderna, Luxemburg och världsutställningen i Leipzig 2017. Nu är hans tid i ringen tyvärr över, allt för tidigt. Däremot finns han tillgänglig för avel och har lämnat fina valpar, de första födda 2020 och är lovande i både skog och ring.


Det var någon gång strax efter Rambos ankomst i familjen som intresset för avel och uppfödning kom och en önskan om att bidra till att föra denna fina ras framåt. Det skulle dröja till 2020 innan ansökan om kennelnamn gjordes och samma år kom Lillemor, Maliwick´s Scantily Clad in i kenneln. Hon kommer från Madeleine Bäck och Patrik Karls i Rättvik.

Genom den goda vänskapen till Madde och Patrik har insynen ökat i hur en kennel fungerar och genom åren har ett brett kontaktnät etablerats med flera svenska och även en del utländska uppfödare.

För att nämna några förtroende uppdrag, så sitter jag som ordförande och utställningsansvarig för Gävle-dala beagleklubb och även som sammankallande i utställningskommittén för Svenska beagleklubben centralt.